De uitdaging van het ‘zelfstarten’

zelfstartenIk schreef er al eerder over (dat krijg je met dat iedere-dag-bloggen, je schrijft en schrijft en alles komt voorbij!): de uitdaging van het vormgeven van je eigen werk. Je bent als ondernemer, als ZZP-er, jezelf eigenlijk continu aan het uitdagen. Om nieuwe opdrachten te vinden, je eigen werk in te vullen.

Het gevaar is dat je, als je eenmaal iets gevonden hebt waarmee je je geld kunt verdienen, stopt met het zoeken van nieuwe dingen.

Met het zoeken van nieuwe markten,verbeterpunten, kansen. Stopt om jezelf uit te dagen. Dat is jammer, want in het uitdagen ligt ook de kans om jezelf te ontwikkelen. En, wie weet, (nog) leuker werk te gaan doen, en, wie weet, meer te verdienen, of wie weet, (nog meer) mensen te kunnen helpen. Wat dan ook jouw doel of jouw droom is.

Je moet, denk ik, jezelf uitdagen om continu te evalueren. Om dingen te initiëren. Om te starten. Het woord ‘zelfstarter’ schoot me laatst te binnen, uit een ver verleden toen ik nog naar vacatures keek. Zelfstarten heeft inmiddels een andere betekenis gekregen. Bootstrapping heet het nu, wat zo veel schijnt te betekenen als:

a process of creating a theoretical spot rate curve,using one yield projection as the basis for the yield of the next maturity

Of:

1. Get (oneself or something) into or out of a situation using existing resources.
2. Start up (an enterprise), esp. one based on the Internet, with minimal resources.

Grappig – ik dacht na over het begrip ‘uitdagen’ en kom precies terecht bij de crux van mijn gepeins van de laatste tijd.

Zelfstarten. Met de middelen die je hebt, iets beginnen.

Het mooie van deze tijd is natuurlijk dat je niet veel meer nodig hebt dan toegang tot een computer, en toegang tot het internet. Met die twee ligt de wereld voor je open. ALLES is mogelijk. Precies de reden dat ik me druk maak over ontwikkelingen die die vrijheid willen belemmeren. Over uitdagen gesproken!

Ik heb onlangs besloten de uitdaging aan te gaan. Er bewust voor gekozen om niet stil te blijven staan, maar te bewegen. Niet de relaxte, makkelijk weg, maar de moeilijke. Een enorme uitdaging die me iedere dag bezig houdt en me behoorlijk zenuwachtig maakt. Een ongewisse toekomst in.

Ach. De toekomst is eigenlijk altijd ongewis – dat is het leven.

Als je je dat maar realiseert, kun je jezelf rustig blijven uitdagen…

——————————————

PS Google was zo vriendelijk om me er op te wijzen dat ik in mijn ‘personal library’ (mijn bookmarks in Diigo) verschillende artikelen had staan met het woord ‘bootstrapping’ er in. Deze is wel heel toepasselijk: hoe je vanuit je huis een bedrijf kunt beginnen.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

20 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Sonja Broekhuizenreply
januari 21, 2012 at 07:01 AM

#gogogogirl 😉

Eljareply
januari 22, 2012 at 03:01 AM
– In reply to: Sonja Broekhuizen

🙂

Stevenreply
januari 20, 2012 at 09:01 PM

Mij past slechts bewondering. Voor jou en al die anderen. Dat ondernemerschap is een bijzonder kwaliteit. Kan me de uitdagende kant ervan heel goed voorstellen. Heb ook wel beelden bij de inspiratie die het kan opleveren. Ik wens je een succesvol jaar toe. Prive voorop. Zakelijk daarna!

Elja Daaereply
januari 21, 2012 at 12:01 AM
– In reply to: Steven

Eens! Prive gaat voor… 🙂

Riannereply
januari 20, 2012 at 06:01 PM

Ook in loondienst moet je niet stil blijven staan, maar als ZZP’er is dat nog belangrijker lijkt me. Geslaagde poging! 

Elja Daaereply
januari 21, 2012 at 12:01 AM
– In reply to: Rianne

Is ook zo natuurlijk! Alleen denk ik dat je de effecten van stilstaan als ZZP-er misschien iets sneller in je portemonnee voelt. Denk je niet?

Alineblogt.nlreply
januari 19, 2012 at 11:01 PM

Stil staan bied geen vooruit gang… zzp-er zijn houd in dat je bij moet blijven en mee moet gaan… 

Elja Daaereply
januari 20, 2012 at 03:01 AM
– In reply to: Alineblogt.nl

ja helemaal mee eens!

Heide (@1espresso)reply
januari 19, 2012 at 11:01 PM

Mooie blog! En toch is het ook logisch dat je even niet bewust “ontwikkelt” als je een betaalde klus hebt. Ik denk daarbij aan de creatiespiraal van Knoope, waarin hij stelt dat je door verschillende fases gaat van wens naar waarmaken. In het proces van ondernemerschap is er een tijd van werken en (blijkbaar) een tijd van stilstaan. In dat laatste zit ook weer je kickstart naar ontwikkeling. Misschien moeten we niet alles tegelijk willen? (eigenlijk schrijf ik dit vooral aan mijzelf 😉

Elja Daaereply
januari 20, 2012 at 03:01 AM
– In reply to: Heide (@1espresso)

Wat je doet, moet je wel goed doen natuurlijk, en dat kost ook focus. Maar er schuilt wel een gevaar in te veel bezig blijven met de huidige situatie en niet na te denken over wat verder en wat hierna, denk ik. Aan de andere kant, die kickstart naar ontwikkeling spreekt me wel aan….

Anoniemreply
januari 19, 2012 at 09:01 PM

ik geloof dat jij je altijd blijft uitdagen,
met initiatieven als #blogpraat en #iedere dag bloggen!!
ben wel nieuwsgierig naar je nieuwe uitdaging!!

Elja Daaereply
januari 19, 2012 at 11:01 PM
– In reply to: Anoniem

Lief! Ik denk ook dat zich nieuwe dingen blijven aandienen en kansen zich blijven voordoen. En dat je dingen van 0 van de grond kunt krijgen, als je maar volhoudt, dat blijkt wel! Ik ben ook nieuwsgierig naar mijn nieuwe uitdaging, haha!

Laurareply
januari 19, 2012 at 09:01 PM

Ik ben benieuwd wat je gaat doen! Wat is jouw moeilijke weg, de nieuwe uitdaging?

Groetjes Laura

Elja Daaereply
januari 19, 2012 at 10:01 PM
– In reply to: Laura

Plannen maken voor de nabije toekomst, VS vs Nederland vs andere opties…dat soort dingen. Eng hoor.

Marjolein van Braam Morrisreply
januari 19, 2012 at 08:01 PM

Zeer geslaagde poging :-). Blijven doen!! En ik kan me zó vinden in je zin over het ongewisse van de toekomst… Leef nú!

Elja Daaereply
januari 19, 2012 at 10:01 PM
– In reply to: Marjolein van Braam Morris

Ik leer ook meer over hoe jij er in zit door je blog zo vaak te lezen…leuk is dat…bijkomstigheid van iederedagbloggen die ik niet had voorzien!

karin ramakerreply
januari 19, 2012 at 08:01 PM

ja, precies. dat uitdagen blijft terugkomen als je zzp’er bent.

Elja Daaereply
januari 19, 2012 at 10:01 PM
– In reply to: karin ramaker

Goed gekozen woord!

Robert Keizerreply
januari 19, 2012 at 08:01 PM

Wat ga je doen Elja? Ga je #iederedagbloggen als succesformule over de hele wereld uitzetten? Dat zou pas een uitdaging zijn 😉

Elja Daaereply
januari 19, 2012 at 10:01 PM
– In reply to: Robert Keizer

Ja he? Maar niet onmogelijk! 🙂

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.