De omslag

Sinds we Netflix hebben, verblijdt mijn echtgenoot me met films over eten. En dan met name films die de aandacht vestigen op onze voedingsindustrie en wat daar mis mee is. Eerlijk gezegd wordt ik er meestal niet blij van als hij, wanneer we in bed liggen en het licht uit gaat een gesprek begint over de documentaire die hij net heeft gekeken (terwijl ik blogde). Maar er komt een punt dat je denkt: OK, OK, OK! We stoppen er mee.

Gisteren zaten we deze film te kijken: Food Choices. “You will never look at your food the same way again“, staat er. En zo is het.

We zijn al jaren bezig met de vraag hoe we gezonder kunnen eten. We hebben een tijd het South Beach Diet gevolgd (volgens de experts in Food Choices niet bepaald het beste dieet, maar dat terzijde) om ons gewicht onder controle te krijgen. We kopen veel biologisch vlees, zuivel en groenten en fruit. We eten met name volkoren brood, pasta en ontbijtgranen. Etc. etc.

Maar dat is meer voor onze eigen gezondheid. Niet zo zeer voor die van de wereld. En na het kijken van Food Choices realiseerden we ons dat we onszelf een beetje voor de gek houden. Want niets heeft zoveel impact op de staat van de wereld als de voedselkeuzes die we maken.

We maken ons met zijn allen heel druk over dreigingen die dichtbij voelen. En we vergeten de dreigingen die onze kinderen en de kinderen van onze kinderen boven het hoofd hangen. Veel ergere en grotere dreigingen, zijn dat.

Zucht.

Idealiter houden we op met zuivel, eieren, vlees en vis. Dingen die nu een groot deel van ons dieet uitmaken. Ik denk niet dat dat op dit moment echt realistisch is voor ons. Maar we kunnen wel een beginnetje maken, denk ik.

We hebben de afgelopen jaren ervaren dat je, als je maar gewoontes maakt van gezond eten, het makkelijker is om langzaam te veranderen. Ooit stopte ik met suiker in mijn thee, bijvoorbeeld. Ooit switchten we naar volkoren pasta. Ooit stopten we met het eten van gerechten met veel room en creme fraiche en dat soort dingen. Ooit besloten we om minder vlees te gaan eten.

Als je er maar eenmaal aan gewend bent, als het een gewoonte is, dan is het opeens vrij makkelijk.

Of we ooit zo principeel worden als onze vrienden in Italië, die als biologische boeren vrijwel veganistisch werken, leven en eten, dat denk ik niet. Ik denk niet dat we voorlopig de lekkere Franse kaasjes en de nutella kunnen opgeven. En pannenkoeken zonder ei en melk, mwah (terwijl pannenkoeken natuurlijk wel een essentieel voedseltype zijn he! In de schijf van Daae, dan).

Maar vlees en vis en yoghurt? We gaan het gewoon proberen.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Bentheantwoord
30 december 2016 om 23:15

Goed bezig!! Ik ga me hier inderdaad ook aan het in verdiepen. Eigenlijk is het best simpel te doen, er zijn tegenwoordig zo veel heerlijke vegetarische receptjes! Moet alleen nog mijn vriend overtuigen dat een maaltijd zonder vlees ook heus wel een volwaardige maaltijd is ?. Veel succes in ieder geval, ik ben benieuwd naar je bevindingen!

Elja Daaeantwoord
31 december 2016 om 16:27
– Antwoord aan: Benthe

Het is best lastig, vooral als je ook geen kaas en eieren meer wilt eten. Ik ben er nog niet zeker van dat dat gaat lukken hoor. Maar we proberen het in stapjes aan te passen! Jij ook succes!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.