De leukste Nederlandse blogs (die ik niet ken)

Bloggen als een ProJe raadt nooit wat ik aan het doen ben!

Raad eens dan, hee, raad eens??

Ik ben de tweede druk aan het schrijven van mijn eerste boek, Bloggen als een pro! Woohooo!

Jajaja je kunt zeggen: een tweede druk, sinds 2013? Is dat zo gaaf? Maar ik geloof dat hij al een tijdje in zo’n print-on-demand cyclus zit. Ik weet niet hoeveel er in totaal verkocht zijn maar ieder jaar krijg ik netjes een afrekening dus ieder jaar blijft hij verkopen.

Dus misschien is het een soort semi-tweede. En hoe dan ook, ik ben er blij mee. Wie had ooit gedacht dat ik een tweede druk zou krijgen? Ik vind het nogal een hoogtepunt.

Dat het nog steeds verkoopt is niet zo gek, ontdek ik nu ik er door heen ga. Want voor de tweede druk hoef ik gek genoeg heel weinig te wijzigen aan de bestaande tekst. Wat ik toen schreef over bloggen, klopt nog steeds. Dus het blijft een praktische gids. Een evergreen.

Maar ik ga natuurlijk wel dingen aanvullen, he. De tweede moet nog beter worden dan de eerste. En er zijn wel wat dingen veranderd, voor bloggers. Bovendien heb ik zelf ook weer veel bijgeleerd sindsdien. 

 

Maar het meeste werk zit in de voorbeelden van interessante, mooie, goede, succesvolle en inspirerende blogs. Dit is de lijst met links uit die eerste druk. Ik ben ze allemaal aan het nalopen en zoals je zult begrijpen zijn er in die paar jaar heel wat dingen veranderd. 

Sommige van de blogs die in het boek staan zijn gestopt of al heel lang niet meer bijgewerkt. Veranderd of gewoon verdwenen of op een andere plek te vinden. Marloes heeft bijvoorbeeld een ander domein.

Gelukkig bleven sommige blogs én domeinen hetzelfde 😀 Die van Peter bijvoorbeeld. Die van Lisanne. Of die van Kitty. Check! Da’s makkelijk.

Ik ben ook wat nieuwe voorbeelden aan het zoeken en toevoegen. Blogs die ik sindsdien ben tegengekomen.

En ik zoek naar nieuwe, actuele voorbeelden. Bijvoorbeeld nog naar mooie visuele blogs, liefst iets waar iemand zelf illustraties maakt. Suggesties welkom! Roep je favoriete blog – liefst Nederlands – en wie weet kan ik hem gebruiken in de tweede druk! Enige voorwaarde is verder dat het blogs zijn die al wel een paar jaar bestaan – en naar verwachting nog even door zullen gaan.

HIT ME.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

36 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

janetreply
januari 13 at 03:01 PM

ha, ik heb mijn prehistorische mamablog met rozengeur en maneschijn maar totaal niet visueel nieuw leven ingeblazen.
http://www.dewerkendemoeder.nl

Elja Daaereply
januari 14 at 12:01 PM
– In reply to: janet

Wat een leuk blog … en al zo lang ook! Ik ga me abonneren! Je schrijft heel, ik weet niet precies … kwetsbaar? Mooi.

janet
januari 16 at 08:01 PM
– In reply to: Elja Daae

Leuk! En dank voor het compliment…

Elvirareply
januari 11 at 10:01 AM

Wat een eer, dankjewel!!!

Peterreply
januari 11 at 09:01 AM

Ik heb indertijd een overzicht gemaakt van bloggers over genealogie: https://www.fasol.nl/de-beste-weblogs-over-genealogie/
Tel daar die van mijzelf bij op 🙂 en je hebt weer wat te bekijken.

Elja Daaereply
januari 11 at 09:01 AM
– In reply to: Peter

Wat top dit Peter! Dankjewel!

Karin Verheijreply
januari 08 at 04:01 PM

Hoi Elja,

Wat tof dat er een tweede druk komt van je boek! En leuk om jouw lijst te zien. Bedankt voor de tips.

Bij deze een aantal tips van mij.

Bij een visueel blog denk ik net als Martha meteen aan het blog van Agnes Swart. Zie de reactie van Martha met de link.
Verder ben ik heel enthousiast over de blogs van Eef Hermans: https://www.starfishcopy.nl Ze schrijft zo goed. Zowel over wat ze zelf meemaakt als over haar werk: tekstschrijven.
En ken je de blogs van Marrie Rietveld over persoonlijke ontwikkeling? Het is een bron van informatie. (Vind ik :-)) http://www.coachy.nl
Vorig jaar ontdekte ik de blogs van Lalagè. Zij schrijft over de boeken die ze leest. Heel leuk om te volgen, https://lalageleest.wordpress.com
Ook de blogs van Karin Winters lees ik graag: over het onderwijs, het ondernemen, afgewisseld met persoonlijke verhalen. Maar die ken je al toch?
Ook de blogs van liesbethsteur.com en van alicehuiberts.wordpress.com zijn heel fijn om te lezen.

Succes met het samenstellen van je lijst! 🙂

Elja Daaereply
januari 09 at 11:01 PM
– In reply to: Karin Verheij

Superblij met je voorbeelden! heb er in ieder geval al eentje gepikt!! Wooohoooo.

Karin Verheij
januari 10 at 04:01 PM
– In reply to: Elja Daae

Joepie! Fijn, dat je er iets aan had. (En nu zit ik te gissen, welke je hebt gekozen. ;-))

Elja Daae
januari 10 at 09:01 PM
– In reply to: Karin Verheij

lalagé leest! En Karin Winters had ik zelf ook al op mijn lijstje staan!

Lalagè
januari 11 at 09:01 PM
– In reply to: Elja Daae

Hé wat leuk 🙂 Ik heb wel interesse in een recensie-exemplaar 😉 want ik ga nog wel even door met bloggen, dus aan één van je criteria voldoe ik in elk geval.

Elja Daae
januari 12 at 07:01 AM
– In reply to: Lalagè

Ik weet niet wanneer hij in de winkel ligt maar dat kan vast!

Escritareply
januari 06 at 05:01 PM

Hoi Elja, superleuk dat er een 2e druk komt!

Eerst dacht ik: ik doe het niet, ik ga mijn eigen blog niet noemen.
Toen dacht ik: waarom eigenlijk niet?
Dus hierbij: http://overportugal.nl/

Succes met schrijven!

Elja Daaereply
januari 09 at 11:01 PM
– In reply to: Escrita

Gewoon doen natuurlijk! Ik ga kijken!

Maschareply
januari 05 at 09:01 PM

Hoi Elja, dank je voor jouw lijst! Ik heb zelf nog drie andere suggesties (helaas maar één uit NL):

Een heel bijzondere blogger vind ik Wilfred Rubens: https://www.te-learning.nl/blog/ . Het verbaasde mij eigenlijk dat hij nog niet in je lijstje stond 🙂 Zijn archief gaat terug tot oktober 2003 (!), hij blogt ook iets van 360 dagen per jaar en het gaat vrijwel volledig over Leren & ICT, of zoals hij het zelf noemt: Technology Enhanced learning. Hij bespreekt vaak artikelen van anderen uit dit vakgebied. Ik vind het ongelooflijk dat hij iedere dag weer een interessant artikel kan vinden om zijn beschouwing over te geven. Hoe goed ben je dan met je RSS-feeds? 😉

Verder vind ik Harold Jarche een zeer interessante blogger: http://jarche.com/blog/ Hij blogt sinds begin 2004 een aantal keren per week over leren tijdens je werk. Hij is een echte ‘thought leader’ op dat gebied. Het mooie van zijn blog vind ik dat je echt ziet dat hij zijn ideeën verbetert door te bloggen. Het begint vaak met wat hij noemt een ‘half baked idea’, maar na verloop van tijd worden die ideeën/theorieën/modellen steeds beter en nauwkeuriger beschreven. Ook deelt hij tweewekelijks links naar interessante online resources, waarmee ook hij een duidelijke ‘gids’ is voor anderen.

Ook Helen Blunden vind ik erg bijzonder: http://activatelearning.com.au/blog/
Zij is een consultant op het gebied van social en personal learning en blogt daar een paar keer per week over. Zij deelt daarbij vooral over wat zij zelf allemaal leert. Een groot deel daarvan legt ze sinds enige tijd ook vast in diverse Snapchats waar ze vervolgens weer dagelijks een YouTube-video van maakt die ze op haar blog publiceert. Ik vind haar grappig en erg inspirerend. Ze is tomeloos nieuwsgierig en heeft een heerlijk Australisch accent :-))

Elja Daaereply
januari 06 at 09:01 PM
– In reply to: Mascha

Ha wat leuk! Ik ken Helen Blunden’s blog maar die andere alleen vaag van naam. En jij? Blog jij ook??

Mascha
januari 08 at 05:01 PM
– In reply to: Elja Daae

Ja, ik blog ook! Tot nu toe wel met ‘horten en stoten’ (en flinke tussenpozen), maar sinds vorige week (ja, 1 januari hè) ben ik weer opnieuw begonnen. Mijn site is nog wel een puinhoop (ik wil mijn oude blogs nog opnieuw categoriseren en het menu en de about-tekst aanpassen), maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik wel alvast mijn dagelijkse blogs kan schrijven en publiceren. Ik heb het echter nog niet ‘van de daken geschreeuwd’ dat ik weer ben begonnen 😉

Elja Daae
januari 09 at 11:01 PM
– In reply to: Mascha

Dat is ook fijn toch, beetje onder de radar. Benieuwd!! Laat je het weten als we mee mogen kijken?

Elvirareply
januari 05 at 06:01 PM

Supergaaf, dankjewel voor de lijst! Heb er meteen weer een paar nieuwe favorieten bij 🙂

Elja Daaereply
januari 06 at 09:01 PM
– In reply to: Elvira

Ha! Ik ga jouw mooie blog in ieder geval in mijn tweede druk opnemen. Stttt niet verder vertellen.

Elvira
januari 11 at 10:01 AM
– In reply to: Elja Daae

Wat een eer, dankjewel!

Elja Daae
januari 11 at 10:01 PM
– In reply to: Elvira

Jij bedankt voor je leuke blog!

evert van wijkreply
januari 05 at 06:01 PM

Beste Elja,

Zie hier 3 suggesties:
https://hiddenponds.nl/blog/
Een cosy blog met veel eigen foto illustraties over het leven van Marleen en haar man dat zich afwisselend afspeelt in de outskirts van ZuidWest-Nederland (Zeeuws-Vlaanderen) en de outskirts van ZuidWest-Ierland (the Beara-peninsula)

https://beekblog.com/
Een parel van blog van een Vlaamse dame die zich matroos Beek noemt. Echt een aanrader, zeker voor mensen die houden van de Nederlandse taal..

https://www.cultuurverschillenbelgienederland.nl/blog-cultuurverschillen-belgie-nederland/
Ik schreef 2 boeken over de vaak moeizame interculturele relaties tussen Vlaanderen en Nederland waarmee ik een onverwacht een open zenuw bleek te hebben geraakt. Sindsdien doe ik maandelijks heel wat lezingen en workshops over hoe je de interculturele samenwerking in vooral Benelux-organisaties kunt bevorderen. Zo werd dit een onverwachte nieuwe business-activiteit die met deze website en bijbehorende blog de nodige media-aandacht en ook nieuwe klanten genereerd.

Elja Daaereply
januari 06 at 09:01 PM
– In reply to: evert van wijk

Leuk Evert, dankjewel! Dank voor de suggesties!

Gerard Rathenaureply
januari 05 at 02:01 PM

Ik vind deze blogs goed, helaas wel Engelstalig:

Avinash Kaushik en Thomas Baekdal:

https://www.baekdal.com/
https://www.kaushik.net/avinash/

Elja Daaereply
januari 06 at 09:01 PM
– In reply to: Gerard Rathenau

Leuk Gerard ik ga kijken!!

Ximaarreply
januari 05 at 11:01 AM

Het kan zomaar zijn dat mijn vorige reactie in de moderatie is beland. Ik krijg daar echter geen melding van.

Ximaarreply
januari 06 at 10:01 AM
– In reply to: Ximaar

Vreemd, ik dacht je vis m’n vorige reactie met teveel links wel uit de moderatie. Maar misschien is ie daar nooit in terecht gekomen.

Dus bij deze een herkansing met maar 1 link. https://ximaar.blogspot.com
Daarop hou ik actuele Nederlandstalige blogs bij die redelijk actueel zijn. Zelf probeer ik ze te koppelen aan regio’s of grote woonplaatsen. Maar er zitten ook veel bloggers bij die het over wat anders hebben. Mama of kattenblogs zal je er niet snel vinden.

Elja Daae
januari 06 at 09:01 PM
– In reply to: Ximaar

Wauw dit is nog eens zeg. Peter, dit is echt iets voor jou. Zie ook de blog roll met wanneer de blogs geupdate zijn!!

Elja Daaereply
januari 06 at 09:01 PM
– In reply to: Ximaar

Je had gelijk!! Hij was direct naar de spam gegaan!

Peter Pellenaars
januari 07 at 09:01 PM
– In reply to: Elja Daae

Ja, dit is een heel mooi overzicht dat ik al eens eerder had gezien. Prachtig vormgegeven en een goudmijntje om in rond te neuzen.

Elja Daae
januari 09 at 11:01 PM
– In reply to: Peter Pellenaars

Wacht maar op de nieuwe! *nu* druk mee bezig! Meer Nederlandse blogs en veel input van mensen nav deze vraag.

Ximaarreply
januari 05 at 11:01 AM

Ik hou zelf een lijstje bij met actuele regionale blogs. htt[s://ximaar.blogspot.com
Dat zijn hoofdzakelijk amateurbloggers die het wat langer volhouden. Sommigen doen veel aan de lay-out en anderen totaal niets. Speciale aanbevelingen Villasappho.nl – bvision.nl – henk50.wordpress.com – ipixtitude.nl – buurtaal.de – dagboekvaneenfotogek.nl – raamopen.wordpress.com – vijftigenmeer.nl – huisvlijt.com – blog.iusmentis.com

Er zijn ook bloggers die minder vaak bloggen, maar het wel lang volhouden. Denk aan arnoudhugo.nl (voorheen verbaljam) – jowischmidz.nl – marjoleininhetklein.nl (tiny house) – mackwebber.wordpress.com – dagklad.nl – sprokkelen.wordpress.com – standorthamburg.eu – .sylviawenmackers.be/blog/ – stroomopwaarts.com – thereseaarts.wordpress.com – terrebel.blogspot.com – robschimmert.wordpress.com – groninganus.wordpress.com en veendammerman.nl

Elja Daaereply
januari 06 at 09:01 PM
– In reply to: Ximaar

Oh wauw wat een lijst!! Dankjewel!

Marthareply
januari 05 at 12:01 AM

Mag ik mezelf aanraden vanwege de WOT iedere week? Ik tip ook gelijk even Agnes Swart, @dagnespresso op Twitter. Zij maakt prachtige tekeningen. Je vindt haar op http://www.agnesswart.nl.

Maria de Ridderreply
januari 04 at 09:01 PM

Hallo Elja, ik zou mijzelf graag bescheiden onder de aandacht willen brengen😀, altijd een gok of ik binnen jouw categorie van een voorbeeld val maar awel.

Leave a reply