Beginnen met bloggen, gewoon voor de leuk: 10 tips voor I.

blogDit is voor I. Die gaat namelijk beginnen met bloggen (het zou kunnen zijn dat ik haar een beetje heb aangestoken…?) en vroeg zich af of ik nog tips had. Dus hier zijn ze. Mijn 10 tips voor mensen die willen beginnen met bloggen, gewoon, voor de leuk.

1. Nadenken (heel even)

Het is best handig om even na te denken over het onderwerp van je blog, en waarom je wilt gaan bloggen. Het helpt om jezelf een kader, een onderwerp te geven. Al is het maar: wat ik mee maak als expat. En al is je doel gewoon: een plek om mezelf te uiten.  Of: gewoon omdat het me leuk lijkt.

Nadenken over je onderwerp en je doel helpt weer bij de volgende stappen. Niets ingewikkelds, maar het is nooit slecht om even tegen jezelf uit te spreken wat je wilt gaan doen, en waarom.

2. Naam bedenken

Je gaat zo een blog aanmaken. Wat moet de titel zijn? Hoe moet je blog heten? Als je een domeinnaam zou kopen (een website), welke zou je dan willen hebben? www.jouwnaam.com? Of iets dat je hobby aangeeft, zoals : eljafotografeert.com? Of iets met het onderwerp van je blog? eljainistanbul.com?

Handig om te bedenken, want hopelijk doe je een tijdje met je nieuwe blog, en dan is het leuk als de naam een beetje bij je past.

3. Foto’s zoeken

Je hebt zometeen twee foto’s nodig, op zijn minst: een header (zo’n grote foto aan de bovenkant over de breedte van het scherm), en een profielfoto (een “avatar”).

De meeste blogsoftware geeft je gewoon een design met een header, kant en klaar, dus het hoeft niet meteen af te zijn. Maar als je toevallig iets leuks weet, maakt het je blog meteen veel persoonlijker.

En een profielfoto is best belangrijk. Die kun je toevoegen bij je gebruikersaccount.

En, als je dan toch je profielfoto bij de hand hebt, maak dan meteen even een profiel aan op gravatar.com. Met hetzelfde emailadres als je gebruikt voor je blog. Als je dan comments gaat achterlaten op andermans blog wordt automatisch je profielfoto opgehaald, plus je overige informatie. Handig.

4. Tekstje?

Je gaat zo, als je je blog aanmaakt, ook even iets roepen over jezelf (“about me”). Bij sommige software is dat al ingebouwd (bij blogger bijvoorbeeld), bij andere software moet je er zelf even een pagina voor aanmaken (niet moeilijk. Gewoon ‘new page’. Beetje uitproberen). Het is niet zo vreselijk belangrijk, maar als je het goed wilt doen (en I. kennende is dat zo), dan kun je er alvast even over nadenken.

5. Gratis blog aanmaken.

Tijd om je blog aan te maken.

Er zijn heel veel plekken online om gratis blogs aan te maken. Ze werken allemaal ongeveer hetzelfde. Ik heb een sterke voorkeur voor wordpress.com, maar er zijn ook heel wat mensen die bijvoorbeeld voor blogger.com kiezen. Het voordeel van WordPress vind ik dat je later, als je besluit om een eigen domein te kopen, gewoon wordpress kunt installeren en dan alles al kent en makkelijk kunt overzetten. Maar alles kan, eigenlijk. Doe wat je wilt.

Ik heb hier al eens beschreven hoe je zo’n WordPress blog aanmaakt.

6. Je eerste post

Ga naar ‘new post’, en begin te typen. Schrijf gewoon een paar alinea’s. Schrijf bijvoorbeeld op waarom je je blog hebt aangemaakt. Wat je van plan bent te doen op je blog. Wat je deed besluiten te gaan bloggen.

Doe alsof je tegen je vrienden en familie praat. Geen moeilijke zinnen. Het hoeft niet perfect te zijn (zie punt 7).

Ik zat van de week te kijken naar de allereerste post van Frank op Frankwatching. Die vind je als je naar de facebookpagina gaat, en helemaal naar het begin van de timeline gaat (via de navigatie rechts, de jaartallen, ‘Started’, en dan nog iets verder naar beneden scrollen). Grappig om te zien, en inspirerend. Zo kan dat gaan met blogs. Zo beginnen succesvolle blogs!

Ik ben laatst ook naar de allereerste post van getrichslowly.org (een van mijn favoriete blogs) gegaan om eens te kijken hoe die er uit zag. Zo beginnen veel blogs, gewoon, ergens vastleggen wat je voor leuke artikelen bent tegengekomen. Zo is Frankwatching uiteindelijk ook begonnen.

7. No worries

Wat je niet moet doen, is je zorgen maken over wie het gaat lezen en of het wel goed genoeg is. Als jij je blog niet heel hard gaat promoten, gaat niemand het vinden, voorlopig. Echt niet. Geen zorgen. Je kunt gewoon gaan schrijven, en niemand zal je veroordelen als het niet briljant is.

Schrijf geen dingen die je niet in de krant zou willen, dat is een mooie stelregel. Denk even na voordat je het over iemand hebt die herkenbaar is in een blog of die te herleiden is, want niet iedereen uit je omgeving zit er op te wachten op je blog genoemd te worden. In dit geval is ‘I’ voor vrijwel niemand te herleiden, vandaar dat ik het aandurfde. 🙂

8. Afbeeldingen

Blog posts worden leuker met afbeeldingen. Je kunt gratis afbeeldingen vinden op internet (mits ze gebruikt mogen worden! Op flickr.com kun je bijvoorbeeld zoeken op afbeeldingen met de juiste licentie). Maar je kunt ze ook gewoon zelf maken natuurlijk!

9. Lees andere blogs

Niets is inspirerender dan het lezen van andermans blog. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je gewoon een beetje googelen. Een term gevolg door ‘blog’, bijvoorbeeld. Of vul op Google Blog Search een term in, of een paar termen, of een zoekvraag. Vaak kom je van het ene blog ook weer op het andere. En lees ook de comments door op zo’n blog, dat geeft je meteen een idee van wat voor lezers zo’n blog heeft.

10. Ritme

Het helpt om jezelf een doel te stellen, wat aantal blogartikelen betreft. Een keer per week is mooi, bijvoorbeeld. Misschien op een vate dag?  Zo krijg je er wat ritme in, en na een tijdje kijk je terug op een behoorlijk aantal artikelen.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
9 februari 2013 om 18:52

extra bij punt 5:

er is een plugin die heel eenvoudig je blogger blog overzet naar wordpress/eigendomein. 

het vreemde is zelfs dat de redirect van blogger dan gratis is, terwijl je voor een redirect van wordpress/gratis naar wordpress/eigendomein wel moet betalen

(redirect = alle mensen van je oude site automatisch naar je nieuwe site doorsturen)

Elja Daaeantwoord
10 februari 2013 om 19:53
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Thanks voor de aanvulling!! De ervaring spreekt! 🙂

Marloesantwoord
9 februari 2013 om 18:28

Goeie tips.
Moest even glimlachen bij tip 6 over je eerste blogposts.
Deed me terugdenken aan mijn eerste stukjes….ahum.
Ik heb er wel eens over gedacht om ze weg te halen maar laat ze toch maar staan.
Het heeft ook zo zijn charme.
Fijn weekend!
Groetjes,
Marloes

Mirandaantwoord
9 februari 2013 om 15:32

Ontzettend handig stuk zit!

Elja Daaeantwoord
10 februari 2013 om 19:53
– Antwoord aan: Miranda

Cool! Thanks!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.