10 manieren om je blog te promoten

Afgelopen maandag ging het in de twitterchat #blogpraat over het promoten van je blog. Hieronder wat tips en links voor meer informatie en inspiratie (met dank aan de deelnemers van #blogpraat. Zie voor een lijst van deelnemers deze twitterlijst.

1. Twitter

Gebruik in je profiel de URL naar je blog. Als je naast je blog een andere website hebt die je liever vermeldt onder de URL in je twitterprofiel, neem dan een verkorte link op in je profieltekst zelf: …”blog: http:http://ow.ly/200rt”…

Stuur tweets over een nieuw blogartikel. Vraag om input voor blogartikelen en zorg zo voor indirecte PR (vergeet niet de mensen die je input geven te noemen in je artikel, inclusief links naar hun website of twitterprofiel!)

2. Commentaar geven

(Tip van @raaphorst) Indien integer gebruikt heel nuttig voor zowel jezelf als de ander: het achterlaten van commentaren op andermans blogs. Bij het achterlaten van een commentaar wordt gevraagd om je website. Op die manier ontstaat er verkeer naar je blog. Opbouwend en aanvullend commentaar wordt door bloggers erg gewaardeerd.

3. LinkedIn, Facebook, en andere sociale netwerken

Zorg dat je blog gelinked is aan deze netwerken (bij Facebook kan dat bijvoorbeeld met de applicatie networked blogs, bij LinkedIn via de Blog Link applicatie). Zo zorg je dat nieuwe artikelen automatisch gepubliceerd worden op die netwerken. Gebruik de mogelijkheid om ’updates’ te geven, bijvoorbeeld op LinkedIn, en zo je nieuwe blogartikel onder de aandacht te brengen.

4. Social bookmarking

Social bookmarking sites zijn websites waar mensen hun favorieten opslaan (i.p.v. op hun computer). Hoe meer mensen een webpagina aanmerken als favoriet, hoe hoger die pagina stijgt in de ranking. Op websites als delicious.com, digg.com, stumble.com kun je je eigen artikelen bovendien toepasselijke ’tags’ meegeven: de zoekwoorden die van toepassing zijn op je artikel. Ook hier geldt: blijf integer, overdrijf het niet.

5. Off-line

Onderschat, maar heel belangrijk, is om je blog ook buiten het internet onder de aandacht te brengen. Verwijs er naar in al je zakelijke communicatiemateriaal: bedrijfsfolders, visitekaartjes, reclamefolders, de gouden gids. Noem je blog in zakelijke gesprekken. Hang een verwijzing op in je zaak.

6. Emailhandtekening

Zet je blog in je emailhandtekening. Overweeg om een specifiek artikel onder de aandacht te brengen met een uitgebreidere omschrijving.

7. RSS (abonnees)

Biedt een RSS feed aan, d.w.z. een manier voor lezers om zich via email of met een ’reader’ te abonneren op je blog. Steeds meer mensen maken gebruik van RSS readers. Het voordeel is dat zij (en jij) zeker weten dat ze al je artikelen voorbij zien komen. Een RSS feed aanmaken is makkelijker dan je denkt, en de meeste blogsoftware helpt je om heel makkelijk een ’button’ te maken. Je RSS Feed aanmaken doe je eenvoudig via www.feedburner.com Meer over het belang van blogabonnees: Subscribers are vital for an online marketing growth strategy.

8. Traditionele PR

Breng je hele blog, of juist een specifiek artikel, onder de aandacht van geprinte en online media door middel van een persbericht. Als wat jij op je blog zegt, waarde toevoegt voor hun lezers, waarom dan niet? Zorg voor een pakkende titel en geef de relevantie voor de lezer aan. Meer over het schrijven persberichten: Hoe schrijf je een persbericht (contentgirls.nl). Vergeet niet je bericht naar invloedrijke bloggers te sturen.

9. Je nieuwsbrief

Vooral voor bedrijven die naast een blog een ‘gewone’ website of een webwinkel hebben, is het interessant om in de nieuwsbrief naar een blog te verwijzen door middel van een button of overname van een blogartikel. Behalve verwijzen naar nieuwe artikelen, is het ook een goede manier om oude artikelen onder de aandacht te brengen, of een reeks artikelen in een bepaalde categorie.

10. Gastbloggen

Gastblogger worden op een weblog met dezelfde doelgroep als jijzelf hebt, is een van de allerbeste manieren om bekendheid te krijgen met je eigen blog. Benader blogs die je interessant lijken – misschien willen zij ook wel gastbloggen op jouw blog. Vergeet niet om te zorgen voor een duidelijke verwijzing naar je website in de inleiding en/of afsluiting van je gastblog.

Meer links

Een lange lijst van blogmarketingtips vind je hier: 25 tips for marketing your blog En ook op webbigquity een goed artikel over het promoten van je (nieuwe) blog.

 • http://fredscapes.nl Fred Zelders

  Handige opsomming :-)

  Er staat een typo in puntje 4
  ‘delicious.com’ in plaats van ‘delicious.com’

 • http://fredscapes.nl Fred Zelders

  eh… Nu maak ik een fout :-(

  Ik bedoelde: ‘delicious.com’ in plaats van ‘delicous.com’

 • Elja Daae

  Fred, dank voor de kritische blik, heb het aangepast! Groet Elja

 • M.

  Dank je wel voor deze post, tips zijn altijd welkom.

  groetjes
  http://watikmetjedelenwil.blog

 • http://www.eljadaae.nl Elja Daae

  Hoi, ik weet niet of je wel eens meedoet aan of meeleest bij de twitterchat #blogpraat? Iedere week op maandag van 20:00 tot 21:00 door en voor bloggers. Er komen altijd handige tips voorbij. Je kunt de verslagen op deze blog vinden (categorie #blogpraat) of op http://www.blogpraat.com!

 • http://www.mangroove.nl boekhandel

  Je kan ook je blog pingen 

 • http://www.eljadaae.nl/ Elja

  Leg eens uit? Pingen?

 • Music_around
 • http://weatherserviceblog.blogspot.com/ Weatherservice

  Interessante tips! Zal het direct toepassen.

   http://weatherserviceblog.blogspot.com

 • Debbie

  Handig deze tips… dank je

  Groetjes Debbie
  http://debbie.bert-mulder.nl/

 • http://www.eljadaae.nl/ Elja

  Thanks! Roep maar als ik nog ergens mee kan helpen!

 • m.

  De tip over Social bookmarking vond ik vooral erg handig. Dankjewel!

  http://crazystupidfashionlove.wordpress.com/

 • http://www.eljadaae.nl/ Elja

  Goed om te horen! En dank voor de comment :)

 • http://cravingpages.nl/ Joanydvv

  Wat een handige tips. Ik heb hier zeker weer een en ander van opgestoken :) 

 • Arch Engels

  ik ben net begonnen met een blog, dus hier heb ik zeker wel wat aan! dank je.

  http://zuinigeraan.blogspot.nl

 • www.henkpieterbos.blogspot.com

  zeer bruikbare tips! bedankt
  groeten

 • dieet en sport

  kijken jullie ook even op mijn blog :
  http://diabetesmeester.blogspot.com/

 • Danique
 • b4men.nl

  Bedankt voor je goede tips. ik heb hier veel aan als beginnende blogger.
  Mocht je een keer willen kijken. graag!http://www.b4men.nl
  groeten jan willem

 • Elja Daae

  Goed om te horen! Tot ziens in #blogpraat!

 • Jeffrey

  Bedankt voor de handige informatie. Ik heb dit artikel http://www.vwebdesign.nl/n141/foto-op-website gelijk gedeeld via Social Bookmarks.

 • Lola Lila

  oh super handig dit! kan ik wel gebruiken met mijn nieuwe blog!

  http://simplebyme2.blogspot.nl/

 • Rowieceleste

  Dit is ook een superleuke blog: http://sparklinglifestyleblog.wordpress.com/

 • Lisette

  Beste Elja,
  Ik zie op jouw site een inbox vakje waarin volgers hun e-mailadres kunnen invoeren. Ik zou graag willen weten welke plug-in ik daarvoor nodig heb.
  Ik heb mijn blog bij wordpress, maar ik kan er echt niet achterkomen hoe het moet.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Lisette

  http://www.try2behealthy.nl

 • http://www.eljadaae.nl Elja Daae

  Hoi Lisette, het is een widget die bij het gratis packet ‘JetPack’ hoort. Dat kun je zo installeren, zitten veel handige social media dingetjes in, google maar eens. En daarbij hoort ook deze widget. Ik zet daar de feed-url van mijn blog in (bij mij gaat die via feedburner).

 • Nathalie

  Interessant artikel! Ik zet bij deze reactie maar meteen mijn eigen blog…

  http://merkenmens.blogspot.com

 • http://purple-octopus.nl Mathijs Lemmers

  Erg duidelijk artikel,

  Een aantal hiervan pas ik al toe, sommigen echter nog niet. Eens kijken of deze me helpen.

  Bedankt! :)

 • http://www.eljadaae.nl Elja Daae

  Jij bedankt voor je comment Mathijs en succes!

 • http://www.mervinwillemsz.nl/ Mervin Willemsz

  Handige punten! Ik weet alleen niet of het altijd zo handig is om je blog, als het een persoonlijke blog is, om deze op LinkedIn te plaatsen. Maar dat zal een persoonlijke keuze zijn.

  Mervin
  http://www.mervinwillemsz.nl