10 manieren om je blog te promoten

laptopIn twitterchat #blogpraat komt het onderwerp ‘hoe promoot ik mijn blog’ regelmatig aan de orde. Iedere blogger wil volgers, tenslotte! Hieronder vind je 10 van de beste tips (met dank aan de deelnemers van #blogpraat!). Zie voor een lijst van deelnemers deze twitterlijst.

1. Twitter om je blog te promoten

Gebruik in je profiel de URL naar je blog. Als je naast je blog een andere website hebt die je liever vermeldt onder de URL in je twitterprofiel, neem dan een verkorte link op in je profieltekst zelf: …”blog: http:http://ow.ly/200rt”…

Stuur tweets over een nieuw blogartikel. Dit kun je geautomatiseerd doen, bijvoorbeeld via ifttt.com. Of vraag op Twitter om input voor je blogartikelen, noem de mensen die je inspireerden in je tweets met een verwijzing naar het artikel en zorg zo voor indirecte PR (vergeet niet de mensen die je input geven te noemen in je artikel, inclusief links naar hun website of twitterprofiel!).

2. Comments achterlaten: een geweldige manier om je blog zichtbaar te maken

(Tip van @raaphorst) Indien integer gebruikt heel nuttig voor zowel jezelf als de ander: het achterlaten van commentaren op andermans blogs. Bij het achterlaten van een commentaar wordt meestal gevraagd om je website. Op die manier ontstaat er verkeer naar je blog. Opbouwend en aanvullend commentaar wordt door bloggers erg gewaardeerd. Let op: ‘leuk artikel’ is niet voldoende! Voeg waarde toe en laat zien dat je iets te melden hebt. Inhoud overtuigt.

3. LinkedIn, Facebook, en andere sociale netwerken

Zorg dat je blog gelinkt is aan sociale netwerken (bij Facebook kan dat bijvoorbeeld met de applicatie networked blogs, bij LinkedIn via de Blog Link applicatie). Zie ook punt 1, de tool ifttt.com. Zo zorg je dat nieuwe artikelen automatisch gepubliceerd worden op die netwerken. Gebruik de mogelijkheid om ’updates’ te geven, bijvoorbeeld op LinkedIn, en zo je nieuwe blogartikel onder de aandacht te brengen.

4. Social bookmarking om je blog onder de aandacht te brengen

Social bookmarking sites zijn websites waar mensen hun favorieten opslaan (i.p.v. op hun computer). Hoe meer mensen een webpagina aanmerken als favoriet, hoe hoger die pagina stijgt in de ranking. Op websites als delicious.com, digg.com, stumble.com kun je je eigen artikelen bovendien toepasselijke ’tags’ meegeven: de zoekwoorden die van toepassing zijn op je artikel. Ook hier geldt: blijf integer, overdrijf het niet.

5. Je blog off-line promoten werkt ook!

Vaak onderschat, maar heel belangrijk, is om je blog ook buiten het internet onder de aandacht te brengen. Verwijs er naar in al je zakelijke communicatiemateriaal: bedrijfsfolders, visitekaartjes, reclamefolders, de gouden gids. Noem je blog in zakelijke gesprekken. Hang een verwijzing op in je zaak.

6. Noem je blog in je emailhandtekening

Zet je blog in je emailhandtekening. Overweeg om een specifiek artikel onder de aandacht te brengen met een uitgebreidere omschrijving.

7. Vergeet je RSS feed niet (abonnees)

Biedt een RSS feed aan, d.w.z. een makkelijke manier voor lezers om zich via email of met een ’reader’ te abonneren op je blog. Steeds meer mensen maken gebruik van RSS readers. Het voordeel is dat zij (en jij) zeker weten dat ze al je artikelen voorbij zien komen. Een RSS feed aanmaken is makkelijker dan je denkt, en de meeste blogsoftware helpt je om heel makkelijk een ’button’ te maken. Je RSS Feed aanmaken doe je eenvoudig via www.feedburner.com Meer over het belang van blogabonnees: Subscribers are vital for an online marketing growth strategy.

8. Traditionele PR

Breng je hele blog, of juist een specifiek artikel, onder de aandacht van geprinte en online media door middel van een persbericht of een simpele, gerichte email. Als wat jij op je blog zegt, waarde toevoegt voor hun lezers, waarom dan niet? Zorg voor een pakkende titel en geef de relevantie voor de lezer aan. Vergeet niet om een eventueel persbericht ook naar invloedrijke bloggers en vloggers te sturen.

9. Je nieuwsbrief

Vooral voor bedrijven die naast een blog een ‘gewone’ website of een webwinkel hebben, is het interessant om in de nieuwsbrief naar een blog te verwijzen door middel van een button of overname van een blogartikel. Behalve verwijzen naar nieuwe artikelen, is het ook een goede manier om oude artikelen onder de aandacht te brengen, of een reeks artikelen in een bepaalde categorie.

10. Gastbloggen

Gastblogger worden op een weblog met dezelfde doelgroep als jijzelf hebt, is een van de allerbeste manieren om bekendheid te krijgen met je eigen blog. Benader blogs die je interessant lijken – misschien willen zij ook wel gastbloggen op jouw blog. Vergeet niet om te zorgen voor een duidelijke verwijzing naar je website in de inleiding en/of afsluiting van je gastblog.

Meer links

Een lange lijst van blogmarketingtips vind je hier: 25 tips for marketing your blog En ook op webbigquity een goed artikel over het promoten van je (nieuwe) blog.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

41 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Manolis Geldermansantwoord
11 januari 2019 om 07:04

Goed artikel met veel handige tips. Ik ben niet zo lang geleden een blog over trailrunning begonnen: https://trailrunningblog.nl Ik kan deze tips goed gebruiken om de blog te promoten.

Elja Daaeantwoord
14 januari 2019 om 09:51
– Antwoord aan: Manolis Geldermans

Bij deze Manolis 🙂

Wesley Teunissenantwoord
23 oktober 2017 om 10:48

Bedankt voor handige tips, heb gelijk gedeeld op site https://rioolbeheerholland.nl

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2017 om 15:43
– Antwoord aan: Wesley Teunissen

Dank Wesley! Weet niet wat het met rioolbeheer te maken heeft, maar toch! :))

Mariëlle | Me-liciousantwoord
25 oktober 2016 om 14:20

ik merk dat door het fulltime werken en ernaast bloggen het comment op andere blogs er nog wel eens bij inschieten, terwijl ik het wel erg belangrijk vind om medebloggers credits te geven voor de mooie blogs die ze schrijven. Een nieuwsbrief is inderdaad ook een goede optie. Een aantal bloggers die ik ken hebben er één en het helpt wel denk ik. Zodra ik de e-mail krijg ga ik toch blogpost lezen!

Elja Daaeantwoord
28 oktober 2016 om 14:54
– Antwoord aan: Mariëlle | Me-licious

Het is gewoon veel werk, zo’n nieuwsbrief. Maar eigenlijk is alles veel werk – de meeste blogs groeien niet zo maar. Je moet er over het algemeen flink wat moeite voor doen!

Mariëlle
25 april 2019 om 14:57
– Antwoord aan: Elja Daae

Helemaal mee eens Elja. Helaas kost het soms eerst meer moeite om aan zoiets te beginnen. Nu twee jaar later heb ik zelf ook de mogelijkheid voor bezoekers dat ze zich kunnen inschrijven op een geautomatiseerde e-mail. Deze wordt verstuurd naar de bezoeker zodra er een nieuwe blogpost online komt. Het leuke is dat je wel degelijk resultaat ziet 😉

instauto.nlantwoord
23 juni 2015 om 09:04

duidelijke artikel, had ik echt nodig, ik heb namelijk vrij weinig bezoekers op instauto.nl maar zodra de bezoekers er zijn vinden ze het best nuttige informatie wat ik achterlaat

Elja Daaeantwoord
23 juni 2015 om 20:38
– Antwoord aan: instauto.nl

Dat lijkt me een goed teken David!

Lara Vrommanantwoord
21 juni 2015 om 15:31

hey! bekijk je even mijn blog en laat je weten wat je ervan vindt?

https://thatssofresh.wordpress.com

Je blog promoten in een artikel over blogs promoten – Elja Daaeantwoord
8 juni 2015 om 22:47

[…] sta er ook nog met een artikel uit 2010, recht onder het andere artikel. Daar krijg ik minder vaak reacties op. Dat bewijst dan maar weer […]

Jeffrey van Heesantwoord
30 mei 2015 om 21:50

Bedankt voor de tips! Ik ben net mijn blog begonnen op http://www.webblogger.nl en wil hier dagelijks berichten plaatsen die te maken hebben met het internet, zoekmachine optimalisatie, noem maar op. Nu is het nog een kwestie van onder de aandacht brengen waar jouw tips mij zeker mee gaan helpen.

Mervin Willemszantwoord
30 december 2014 om 13:41

Handige punten! Ik weet alleen niet of het altijd zo handig is om je blog, als het een persoonlijke blog is, om deze op LinkedIn te plaatsen. Maar dat zal een persoonlijke keuze zijn.

Mervin
http://www.mervinwillemsz.nl

Mathijs Lemmersantwoord
20 december 2014 om 18:48

Erg duidelijk artikel,

Een aantal hiervan pas ik al toe, sommigen echter nog niet. Eens kijken of deze me helpen.

Bedankt! 🙂

Elja Daaeantwoord
25 december 2014 om 10:43
– Antwoord aan: Mathijs Lemmers

Jij bedankt voor je comment Mathijs en succes!

Nathalieantwoord
9 december 2014 om 19:51

Interessant artikel! Ik zet bij deze reactie maar meteen mijn eigen blog…

http://merkenmens.blogspot.com

Lisetteantwoord
26 november 2014 om 17:58

Beste Elja,
Ik zie op jouw site een inbox vakje waarin volgers hun e-mailadres kunnen invoeren. Ik zou graag willen weten welke plug-in ik daarvoor nodig heb.
Ik heb mijn blog bij wordpress, maar ik kan er echt niet achterkomen hoe het moet.

Alvast bedankt!

Groetjes,
Lisette

http://www.try2behealthy.nl

Elja Daaeantwoord
27 november 2014 om 13:59
– Antwoord aan: Lisette

Hoi Lisette, het is een widget die bij het gratis packet ‘JetPack’ hoort. Dat kun je zo installeren, zitten veel handige social media dingetjes in, google maar eens. En daarbij hoort ook deze widget. Ik zet daar de feed-url van mijn blog in (bij mij gaat die via feedburner).

Rowiecelesteantwoord
12 september 2014 om 12:29

Dit is ook een superleuke blog: http://sparklinglifestyleblog.wordpress.com/

Lola Lilaantwoord
2 maart 2014 om 16:22

oh super handig dit! kan ik wel gebruiken met mijn nieuwe blog!

http://simplebyme2.blogspot.nl/

Jeffreyantwoord
2 februari 2014 om 12:46

Bedankt voor de handige informatie. Ik heb dit artikel http://www.vwebdesign.nl/n141/foto-op-website gelijk gedeeld via Social Bookmarks.

b4men.nlantwoord
2 september 2013 om 21:31

Bedankt voor je goede tips. ik heb hier veel aan als beginnende blogger.
Mocht je een keer willen kijken. graag!http://www.b4men.nl
groeten jan willem

Elja Daaeantwoord
3 september 2013 om 19:41
– Antwoord aan: b4men.nl

Goed om te horen! Tot ziens in #blogpraat!

Daniqueantwoord
13 augustus 2013 om 15:02

http://inspirationhurricane.blogspot.nl

dieet en sportantwoord
28 juli 2013 om 05:38

kijken jullie ook even op mijn blog :
http://diabetesmeester.blogspot.com/

www.henkpieterbos.blogspot.comantwoord
26 maart 2013 om 17:28

zeer bruikbare tips! bedankt
groeten

Arch Engelsantwoord
27 februari 2013 om 10:20

ik ben net begonnen met een blog, dus hier heb ik zeker wel wat aan! dank je.

http://zuinigeraan.blogspot.nl

Joanydvvantwoord
5 oktober 2012 om 18:25

Wat een handige tips. Ik heb hier zeker weer een en ander van opgestoken 🙂 

6 maart 2012 om 14:00

De tip over Social bookmarking vond ik vooral erg handig. Dankjewel!

http://crazystupidfashionlove.wordpress.com/

Eljaantwoord
6 maart 2012 om 16:21
– Antwoord aan: m.

Goed om te horen! En dank voor de comment 🙂

Debbieantwoord
23 februari 2012 om 15:15

Handig deze tips… dank je

Groetjes Debbie
http://debbie.bert-mulder.nl/

Eljaantwoord
24 februari 2012 om 05:20
– Antwoord aan: Debbie

Thanks! Roep maar als ik nog ergens mee kan helpen!

Weatherserviceantwoord
12 februari 2012 om 21:16

Interessante tips! Zal het direct toepassen.

 http://weatherserviceblog.blogspot.com

Music_aroundantwoord
16 september 2011 om 21:16

hier dankje top site

http://world-of-music-music-promo.blogspot.com/

boekhandelantwoord
19 juni 2011 om 23:57

Je kan ook je blog pingen 

Eljaantwoord
20 juni 2011 om 19:23
– Antwoord aan: boekhandel

Leg eens uit? Pingen?

9 maart 2011 om 10:12

Dank je wel voor deze post, tips zijn altijd welkom.

groetjes
http://watikmetjedelenwil.blog

Elja Daaeantwoord
9 maart 2011 om 14:24
– Antwoord aan: M.

Hoi, ik weet niet of je wel eens meedoet aan of meeleest bij de twitterchat #blogpraat? Iedere week op maandag van 20:00 tot 21:00 door en voor bloggers. Er komen altijd handige tips voorbij. Je kunt de verslagen op deze blog vinden (categorie #blogpraat) of op http://www.blogpraat.com!

Fred Zeldersantwoord
23 juni 2010 om 14:24

eh… Nu maak ik een fout 🙁

Ik bedoelde: ‘delicious.com’ in plaats van ‘delicous.com’

Elja Daaeantwoord
24 juni 2010 om 13:53
– Antwoord aan: Fred Zelders

Fred, dank voor de kritische blik, heb het aangepast! Groet Elja

Fred Zeldersantwoord
23 juni 2010 om 14:23

Handige opsomming 🙂

Er staat een typo in puntje 4
‘delicious.com’ in plaats van ‘delicious.com’

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.